Et gammel ordsprog lyder ”klæder skaber folk”, hvilket hurtigt kan tolkes meget overfladisk og arrogant, men på trods af det, er det nu ikke helt så langt fra virkeligheden. Det er nemlig meget normalt, at man som mennesker føler sig bedre tilpas, når er klædt i noget som man selv synes om. Det giver et selvtillidsboost, som kan hjælpe en i mange situationer.
Ligeledes er der også en mulighed for at udtrykke sig gennem den påklædning man har på. Det er set gennem mange år, at folk via forskellig beklædning, har brugt det til at fremme, cementere eller blot styrke deres interesser. Hvis man skulle vælge en mere universel beklædningsgenstand, der har haft sin eksistens i mange år, er det oplagt at kigge på manges foretrukne look, nemlig et jakkesæt. Når man snakker om et jakkesæt, er det noget som man har set på alle slags mennesker, både mænd og kvinder, i alle forskellige sociale lag. Det er gennem historien blevet et symbol på stil og vil i mange tilfælde også være forbundet med finere beklædningsgenstande. Mange har et jakkesæt som der bliver brugt til specielle begivenheder, når eksempelvis der er fest, men også i mere triste sammenhæng, f.eks. begravelser, hvorfor et jakkesæt for mange er gjort til noget specielt i sig selv, noget man kun har på en gang i mellem. Det er dog ikke sagen for alle, for jakkesæt ses også meget typisk i erhvervslivet. Nogen arbejdspladser er fyldt op med medarbejdere i jakkesæt. Nogen steder er det et nærmest et krav, mens det andre steder er medarbejdernes egen interesse, at møde op i jakkesæt. Årsagen skal nok findes i det der tidligere har været nævnt, nemlig det med at føle sig tilpas og udstråle noget selvtillid. Foruden de to ting, så kan det at bære et jakkesæt også udstråle en masse professionalisme, som ofte vil være relevant for virksomheder, når de har en masse kundekontakt. Her vil man nemlig gerne udstråle, at ens virksomhed er værd at handle og/eller samarbejde med, og det er en god mulighed med en professionel udstråling, gennem blandt andet et jakkesæt. Det er klart, at det ikke direkte ændrer på det arbejde der bliver lavet, da det afhænger af medarbejderen der laver det. Dog kan man snakke om den psykiske påvirkning, som potentielt kan have en indflydelse, på det arbejde som bliver lavet.

Nogen vil måske mene, at det virker påtvunget og endda gammeldags, at man som medarbejder i en bank forventes at møde op i et jakkesæt eller tilsvarende ’pænt’ tøj. Der kan man så spørge de mennesker, om de ville synes at det var helt normalt og i orden, hvis de skulle låne en masse penge til at købe hus for, og deres bankrådgiver sad i en forvasket t-shirt og gamle jeans. I den situation kan man risikere, at visse kunder ikke kan lide den udstråling, begynder at tvivle på bankrådgiverens professionalisme og sågar skifter bank på baggrund af det. Det er naturligvis et lettere ekstremt eksempel, men det er en risiko der kunne være forbundet med manglende professionel påklædning, hvorfor bankerne ikke er interesseret i, at deres medarbejdere skal gå klædt i hvad der passer dem. Derimod kan de komme i et jakkesæt, som alle andre og derved udstråle, at de har fuldstændig styr på det de laver.

Moden holder fast i jakkesæt

Selvom man gennem tiderne har set en masse forskellige modetendenser, så virker det som om, at tendens til at gå i jakkesæt aldrig aftager. En stor del af skylden skal selvfølgelig findes i erhvervslivet, hvor de uanset hvad bladene siger, går i den påklædning der forventes af dem.
Det er dog ikke udelukkende erhvervslivets skyld. Kigger man på moden, har både jakkesæt og tilsvarende pænt tøj, altid haft en eller anden plads på catwalken. Måske endda fordi at modehusene og designerne godt ved, at det ikke er en tendens der forsvinder, så kan de enten tage en ironisk distance til et jakkesæt eller komme med deres eget gode eksempel på et pænt jakkesæt. Gennem de seneste par år har der også været en tendens, som også er set tidligere, hvor unge som gamle, generelt er begyndt at gå pænere klædt. Her er der ikke decideret tale om, at alle er begyndt at gå i jakkesæt, men flere og flere i folkeskolerne og gymnasierne er begyndt at gå op i at se pænere ud, således at de går i skjorte eller jakkesætsbukser. Tendensen kan måske endnu engang spores til erhvervslivet og måske i endnu højere grad til den forventning der er til de unge i dag. Alle vil gerne gøre karriere hurtigt og betyde noget, hvorfor der potentielt er mange der ønsker at udstråle noget mere professionalisme og få det boost det kan give når man går pænt klædt. Hvis det kan hjælpe med karaktererne, kan det også hjælpe på karrieren.

Kategorier:Mode