En akut tandpine er noget, som de fleste helst vil være fri for at opleve. Smerte i munden kan være svær at holde ud, da det påvirker en, hver gang man skal spise eller tale. Desværre er akut tandpine ikke altid noget, som man kan undgå. Det gælder, også selvom man er god med tandbørste og –tråd. Er der først opstået akut tandpine, er det dog tid til at gøre noget ved det. Nogle prøver fejlagtigt at holde deres tandpine ud, i håb om at den går væk. Men opstår der akut tandpine hos dig, er der kun én ting at gøre. Smerter er tændernes og tandkødets signal om, at der er noget i vejen. Derfor bør man altid kontakte en vagttandlæge så hurtigt som muligt, når man oplever akut tandpine.

Pas godt på dine tænder – så de holder længe

Du er formentlig klar over, at det er vigtigt at passe godt på dine tænder. Vi får nemlig kun ét sæt, som gerne skal holde hele livet. Selvom tænderne er den hårdeste substans, vi har i kroppen, bliver den slidt og nedbrudt over tid. Derfor kan der sagtens opstå skader på tænderne og så sandelig også i tandkødet. Når du oplever akut tandpine, er det mundens signal om, at der er noget i vejen. Opstår der pludselig akut tandpine, er det altså vigtigt, at man kommer til tandlægen så hurtigt som muligt. Kun en tandlæge kan nemlig afgøre, hvad en akut tandpine skyldes, og hvordan man bedst behandler den.

Lad ikke skaden udvikle sig

Som sagt er der nogen, der venter så længe som muligt med at gå til tandlægen, selv når de har akut tandpine. Det kan blandt andet skyldes, at man ikke er så glad for at gå til tandlægen, eller man ikke ønsker at betale så mange penge for det. Dog er det dumt at vente, når man har akut tandpine. Det giver nemlig blot skaden tid til at udvikle sig. En akut tandpine kan skyldes mange ting – lige fra et lille hul i tanden til slemme infektioner i tænder og tandkød. Derfor bør man med det samme opsøge en tandlæge og få svar på, hvad det er, når man oplever en akut tandpine. Ellers kan man risikere, at skaden udvikler sig til det værre. At vente er som at pisse i bukserne for at holde varmen – det kan nemlig medføre, at en langt større tandlægeregning venter forude.

Kontakt en vagttandlæge, når du har smerter

Hvis du oplever akut tandpine midt om natten eller i weekenden, er der ikke tid til at vente, til din tandlæge har åbent. I stedet bør du opsøge en vagttandlæge. Det sikrer nemlig, at du hurtigst muligt får undersøgelse og ikke mindst lindring. Derfor kan det være en god idé, allerede inden en akut tandpine opstår, at gemme nummeret på en vagttandlæge i telefonen. Det sikrer nemlig, at du altid har en vagttandlæge lige ved hånden og derved kan få hurtig hjælp, når du får en akut tandpine. Hvis du vil være godt forberedt, skal du altså udvælge dig en god tandlægevagt allerede i dag.

Gode råd til akut tandpine

Hvis man får akut tandpine, er det første, man skal gøre, at kontakte en tandlægevagt. Hvis man af den ene eller anden grund skal vente lidt, før man kan komme til tandlægen, kan man forsøge at dæmpe smerterne med almindelige smertestillende piller. Man bør også lægge noget varmt – ikke koldt – på for at dæmpe hævelserne. Det kan også være en idé forsigtigt at rense munden med tandbørste og tandtråd, inden man kommer til en tandlæge. Det er ting, der er gode at gøre, når du får akut tandpine.

Kategorier:Sundhed