Alt for mange danskere kæmper i dag med vægten og ved ikke, hvordan de kan tabe sig. Er du én af dem? Så bør du overveje, at få foretaget en beregning af dit BMR.

I bund og grund handler vægttab om kalorieindtag versus kalorieforbrænding, men det kan være svært at gennemskue, hvor mange kalorier, din krop har behov for, og hvordan en kostplan, der både tilgodeser et lavt kalorieindtag og tilfredsstiller din sult kan tilrettelægges.

Heldigvis findes der i dag en række fedmebehandlingsklinikker, der tilbyder at beregne dit BMR og skræddersy individuelle kostplaner. Prøv blot at søge på Google på ‘beregn BMR‘, så finder du blandt andet klinikken Gastriball, der både udfører BMR-beregninger, tilrettelægger kostplaner og vægttabsforløb og foretager maveballonbehandlinger.

BMR betegner basalstofsskifte, og kendskab til BMR er starten på et effektivt vægttab

Når man skal tabe sig, så er det nødvendigt, at kroppen er i kalorieunderskud. For at kunne tilrettelægge en god kostplan, der sikrer, at du kommer i kalorieunderskud, skal du derfor kende dit ligevægtsindtag dvs. det antal kalorier, som din krop forbrænder blot ved at være i live. Dette tal kaldes også BMR eller basalstofskiftet.

Beregn BMR hos en professionel vægttabsklinik, ikke online

‘Beregn BMR’ reklamerer mange hjemmesider med, men vær opmærksom på, at online BMR-beregnere, der blot kræver, at du indtaster nogle få oplysninger, ikke giver et præcist billede af dit basalstofskifte. Denne type beregnere tager nemlig ikke hensyn til individuelle faktorer såsom unik kropssammensætning og genetik. Når du søger på ‘Beregn BMR’ skal du derfor kigge efter professionelle fedmebehandlingsklinikker, der tilbyder en BMR-beregning foretaget af læger eller sygeplejersker med avanceret udstyr.

Kalorimetri – beregn BMR via måling af iltoptagelseshastighed

En rigtig BMR-beregning udføres via indirekte kalorimetri. Det er en meget præcis måling baseret på din krops iltoptagelseshastighed. Iltoptagelseshastigheden er proportional med mængden af kalorier som forbruges af din krop. Den bestemmes ved at lave en måling på din udåndingsluft og sammenligne denne værdi med din indåndingsluft.

Kalorimetri kræver, at du faster 8 timer inden BMR-beregningen, men er ellers en meget hurtig måling, hvor du får resultatet med det samme. Dette resultat bruges ofte af en diætist på vægttabsklinikken til at udfærdige en skræddersyet kostplan, der passer til netop din krop og vægttabsbehov.

Kategorier:Sundhed