Dart har efterhånden eksisteret i mange år, og det samme har diskussionen om, hvorvidt dart egentligt skal regnes som en sportsgren eller blot et underholdende værtshusspil.
Dart forbindes af rigtig mange mennesker med lettere berusede mandfolk på sportsbarer og beværtninger, der med hujen og latter kaster om sig med dartpile, der kun sjældent rammer dartskiven. Men dart spilles også af dedikerede af medlemmer af seriøse dartklubber og på topprofessionelt plan af udøvere såsom Phil Taylor, Gary Anderson og Michael van Gerwen.
I dette indlæg kigger vi nærmere på argumenterne for og imod i diskussionen om dart som sportsgren eller drukspil.
Hvilken rolle spiller udstyret til dart?
Nogle mennesker pointerer, at dart ikke er en rigtig sportsgren, fordi det næsten intet udstyr kræver. Men er det nu også helt sandt? Dart er måske ikke den allermest udstyrstunge aktivitet, men for at få den bedste spilleoplevelse og den bedste målscore, så skal det udstyr, man nu en gang har, være af ordentlig kvalitet. Dertil kommer, at dartskiver ikke blot er dartskiver, og dartpile ikke blot er dartpile.
Dartskiver findes i mange typer materialer, og dartpile kan laves billigt i messing eller dyrt og lækkert i krom og tungsten. Dartentusiaster og professionelle udøvere bruger også meget tid og overvejelse på at finde de helt rigtige spidser, skafter og flights til deres pile. Det gør de, fordi disse dele af dartpilene faktisk har en kæmpe betydning for pilens fart og bevægelse gennem luften – og dermed i sidste ende for chancen for at ramme plet på dartskiven.
Og holder argumentet om det begrænsede udstyr egentlig, hvis vi kigger på anerkendte sportsgrene? Ikke rigtig. Tænk blot på fodbold, der i essensen kun kræver en bold og to mål. Eller tennis, hvor der blot skal bruges to ketchere og et net. Fodboldspillere og tennisspillere skal selvfølgelig også have en grønsvær eller en tennisbane at spille på. Men anser man dart som en sportsgren, så kan dartskiven med lidt god vilje regnes som den ‘bane’, dartspillere skal bevæge sig på.
Kræver dart blot held og ikke teknik?
Kritikere af dart som sportsgren kommer ofte med argumentet om, at dart kan spilles uden nogen form for forberedelse, teknisk forståelse eller sportslig træning. Enhver kan vade direkte ind på en sportsbar og begynde at kaste dartpile mod dartskiven. Nogle formår måske endda at ramme skiven eller faktisk ramme plet. Betyder det så, at det eneste, man behøver for at få succes med dart, er held?
Professionelle dartspillere som Gary Anderson, Phil Taylor og Michael van Gerwen vil nok ryste på hovedet. De bruger mange timer på at træne deres skudteknik og præcision. Måden man holder om dartpile på kan varieres og det samme gælder for den måde, hvorpå spilleren positionerer sin krop i forhold til dartskiven. Balanceevne og distributionen af kropsvægten i det øjeblik, man kaster pilen, spiller også en stor rolle.
Nogle professionelle spillere udvikler også personlige teknikker, hvor de for eksempel vrider håndleddet på en helt bestemt måde, der gør dem i stand til at ramme præcis, der hvor de ønsker på dartskiven.
Så dart handler i høj grad om teknik, ikke kun held. Og kigger man nærmere på argumentet, så er held er jo et element i alle sportsgrene. Det er bare ikke nok til at vinde og blive ved med at vinde. Strategi, teknik, øvelse og en god fysisk form er faktorer, der ikke er til at komme uden om, uanset hvilken sportsgren, man kigger på.
Dart fra værtshusspil til sportsgren
Siden midten af 1990’erne er dart blevet mere og mere anerkendt på verdensplan som en sportsgren fremfor blot et underholdende drukspil.
Der findes to store dartforbund, PDC (Professional Darts Corporation) og BDO (British Darts Organisation). Forbundene afholder en række turneringer hvert år, blandt andet verdensmesterskabet i dart, hvor de dygtigste dartspillere fra forbundene dyster mod hinanden.
Fra PDC kender man særligt godt den nu pensionerede 16-dobbelte verdensmester Phil Taylor, mens den 3-dobbelte vinder Martin Adams tilhører BDO.
Ligesom andre professionelle sportsudøvere, tjener dartspillere penge på deres sport. Det gør de primært i form af de præmier, de vinder, når de deltager i tuneringer.
Dartspillere er måske ikke de toptrænede, slanke eller muskuløse atleter, som vi kender fra andre sportsgrene, men dart kræver faktisk både talent, tålmodighed og præcision.