Sidemandsoplæring lyder lidt gammeldags og støvet, men er egentlig bare et udtryk for den kommunikation og vidensdeling, der sker mellem to kolleger, hvor den ene oplærer den anden i for eksempel et nyt system, proces eller program.

Sidemandsoplæring kan være en tidsrøver og kilde til frustration

Sidemandsoplæring finder sted hver dag på nærmest alle arbejdspladser og kan være et vigtigt arbejdsredskab. Desværre er oplæringen ikke altid veludført. Måske formår den undervisende medarbejder ikke at kommunikere på en klar og pædagogisk måde til sin kollega, eller også tager sidemandsoplæringen alt for lang tid, fordi oplæringen ikke er sat i system.

Sidemandsoplæring kan i sådanne tilfælde ende med at være en tidsrøver, der ikke skaber værdi på arbejdspladsen og blot resulterer i frustration hos medarbejderne.

Sidemandsoplæring kan være effektiv vidensdeling

Med den rigtige viden og planlægning kan sidemandsoplæring dog være effektiv vidensdeling, der giver anledning til glæde og socialt sammenhold blandt kollegaer.

Mennesker lærer på forskellige måder, og det skal den medarbejder, der står for sidemandsoplæringen, være i stand til at tage hensyn til. Vedkommende skal kunne kortlægge sine kollegaers læringsbehov, forstå hvordan de bedst bliver motiverede for sidemandsoplæring samt bringe relevante pædagogiske værktøjer i spil. Medarbejderen skal også kunne håndtere en kollega, der opfører sig som ”Kloge Åge”, ”Spørge Jørgen” eller ”Sabotage Søren”. Disse ting er mange medarbejdere ikke i stand til, før de har været på et kursus i sidemandsoplæring.

Medarbejderne opnår via sådan et kursus de værktøjer, der skal til for at sikre, at sidemandsoplæringen på arbejdspladsen bliver tidseffektiv og skaber glæde hos både den undervisende medarbejder og kollegaen under oplæring. Typisk varer kurser i sidemandsoplæring kun en enkelt dag; mange medarbejdere kan deltage på én gang og få en fælles oplevelse, og priserne hos kursusudbydere såsom Supplement a/s er ofte meget rimelige.

Der er altså meget at vinde og lidt at tabe for en leder på en arbejdsplads ved at sende medarbejdere på et kursus i sidemandsoplæring.

Kategorier:Erhverv